Hikaye nasıl başladı?
145237-6531b5d9c4776.jpg
1.0.0 sürümü ile 31 Mayıs 2023 tarihinde ilk testlerine başladığımız AR-GE süreci, 2 Nisan 2014'e dayanan Türkiye merkezli dünya çapında arama motorumuzu ilk kez dünya genelinde 4-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında iki dilde, İngilizce ve Türkçe, yayın hayatına başlatarak AlfaContext'in Yayın Adayı (Release Candidate - Final sürümden önceki son aşama) olduğunu da 4 Ağustos 2023 tarihinde hem WM Aracı'ndan hem de sitenin İngilizce ve Türkçe bloglarından kullanıcılara duyurmuştuk. Hatta WM Aracı'ndaki ilk konu o kadar dikkat çekti ki, platformun yöneticileri bile konusunu beğenmişti. Daha sonra 8 Ağustos 2023 tarihinden 29 Eylül 2023 tarihine kadar ilk günki kararlılıkla AlfaContext'i gerçek anlamda kesintisiz bir şekilde kullanıcıyla buluşturduk.

Peki sonra ne oldu?
8 Ağustos 2023 - Yeni trafik kaynağının AlfaContext olduğunu paylaştık.
17 Ağustos 2023 - Diğer arama motorlarının görsel arama servislerinden tamamen farklı, ücretsiz stok fotoğraflar, telifsiz görseller ve telif hakkına tabi olmayan resimler sunan kendi görsel arama ürünümüz olan AlfaContext Görselleri duyurduk.
20 Ağustos 2023 - AlfaContext Görseller yetmez dedik. Yaratıcı projelerinizi daha da ileri taşıyacak bir özellik olarak Çevrimiçi Görsel Düzenleyici aracını geliştirdik.
26 Ağustos 2023 - UptimeRobot sayfamızı oluşturduk bu program aracılığıyla gerçek anlamda kesintisiz erişim hizmeti sunduğumuzu doğruladık ve herkesle paylaştık.
30 Ağustos 2023 - Şu mesajla, "30 Ağustos Zafer Bayramımızı unutmadık, unutturmayacağız. Birlikte nice bayramlar görmek dileğiyle." ve aşağıdaki "30 Ağustos için özel hazırlanmış logo" ile Zafer Bayramımızı coşkuyla tüm internet ortamında kutladık. Zira G ve Y arama motorları bugünü unutmuştu. Aranızda kutlamak zorunda kalmaları gerekip gerekmediğini sorgulayanlar elbette olacaktır. Fakat arama motoru yönetiyorsanız, bunu bir yıl kutlayıp bir yıl kutlamamak hoş görülmeyebilir. Sonuçta, yaptığınız işin takipçileri var ve bu işi ya kutlamazsınız ya da her yıl kutlayarak bir standart oluşturursunuz. Belki bu gün onlar için önemsiz olabilirdi, ancak bizim için gerçekten önemliydi ve her zaman önemli olmaya devam edecek."

145237-6531b728c474d.jpg
8 Eylül 2023 - Aylık benzersiz ziyaretçi sayısının dünya genelinde yaklaşık olarak 18,040'a ulaştığını paylaştık. Bu, insanların bize olan inancının küçük bir göstergesidir.
145237-6531c1c3ebc95.jpg
9 Eylül 2023 - İnternet bizimle tanıştı haber siteleri ve teknoloji blogları hakkımızda haberler yaptı ve bizimle ilgili olumlu haberler paylaştı.
9 Eylül 2023 - Meraklılarımıza hızlı ve güncel bilgi birinci ağızdan sağlayabilmek için kendi bloglarımızdan aktif bilgi paylaşımına başladık.
10 Eylül 2023 - Yapay zekamıza isim ararken en son arama motorunun kendi ismini değiştireceğimiz bir toplantıda bulduk kendimizi.
15 Eylül 2023 - AlfaContextBot 2.0 sürümü ile büyük bir güncelleme aldı ve .pdf, .ps, .csv, .gpx, .hwp, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .doc, .docx, .odp, .ods, .odt, .rtf, .svg, .tex, .bas, .c, .cc, .cpp, .cxx, .h, .hpp, .cs, .java, .pl, .py, .xml gibi çeşitli dosya türlerini ve kodlanmış doküman biçimlerini indeksleyebilme yeteneğine sahip oldu.
21 Eylül 2023 - Pikselleri (görüntü elemanları) kullanarak dijital sanat eserleri oluşturabilmeniz için AlfaContext Piksel aracını kullanıma açtık.
22 Eylül 2023 - Site: komutunu paylaştık. Aynı gün site: komutu hakkında makale paylaştık ve doğru site: komutu kullanımı ile alakalı bilgi paylaştık.
23 Eylül 2023 - AlfaContext Video Arama'nın, yakın bir gelecekte hizmetine sunulacağını ve tıpkı görsel arama gibi diğer arama motorlarından farklı olacağını duyurduk.

29 Eylül 2023 - AlfaContext'in yeni alt yapısı ve yenilenen ismi arayüzü ile yakında karşınızda olacağını duyurduk.
3 Ekim 2023 - 31 Mayıs tarihinden bu yana dünya genelinde yaklaşık 40,178 
benzersiz ziyaretçi sayısına ulaştık.
--
(WM Aracı Özel)
9 Eylül 2023 - AlfaContext arama motoru ile ilgili yeni gelişmeleri ve kendi blogumuzu WM Aracı kullanıcılarına bildirdik.
10 Eylül 2023 - Türkiye'nin önde gelen Webmaster Forumu WM Aracı'nda bizim için arama motorları kısmında özel bir kategori oluşturuldu.
10 Eylül 2023 - Kullanıcıların fikirlerine o kadar değer veriyoruz ki yeni Ürün önerisinde bulunabileceği konumuzu WM Aracı'nda başlattık.
10 Eylül 2023 - Kategorimizi WM Aracı kullanıcılarına duyurduk ve burada aktif olacağımızı taahhüt ettik ve aktif paylaşımlar yaptık.
16 Eylül 2023 - Türkçe algı özelliği ile Wm Aracı'nı Veme Aracı'na dönüştürdük yani her iki arama da sizi yine aynı sonuca götürecektir.
21 Eylül 2023 - WM Aracı'nda insanların yardıma ihtiyaç duydukları herhangi bir konuda rastgele kategoriler seçerek kullanıcılara doğru bilgi verdik.
3 Ekim 2023 - En içten dileklerimizle, WM Aracı'na teşekkür ederek veda ettik. İlk renklerimizle başlattığımız konumuzu son renklerimizle noktaladık.
--

Ne kadar çok yol kat ettiğimizin büyüklüğünü şöyle gösterelim :)
Türkiye'de arama motoru anlamında o kadar kötü şeyler yaşanmıştı ki, insanlara artık arama motoru dediğinizde ya kızıyorlardı ya da gülüyorlardı. Çünkü daha önce yerli, milli gibi manevi duygular sömürülerek güzel yurdumuzun insanı o kadar yıpratılmıştı, o kadar kandırılmıştı ki, irili ufaklı birçok şirket ve oluşum bu vebalin günahlarını hala taşımaktadır. Ortada öyle büyük bir enkaz vardı ki, sanki Türkiye'nin hiç gerçek anlamda kendi arama sonuçları, kendi yapay zekası ve kendi diğer alt servisleriyle ciddi anlamda hizmet verecek bir arama motoru yokmuş gibi görünüyordu. Hiç olmayacak gibiydi sanki.

Fakat biz bu tabuları kırmak için 9 yıl AR-GE'nin ardından piyasaya çıktık, diğerlerinden farklıydık. Sürekli yaptığımız güncellemeler ve yeni geliştirmeler bile bunun en büyük şahidiydi ve öyle hırsla, öyle azimle çalıştık ki, bunun karşılığında hitap ettiğimiz bir kullanıcı kitlesine eriştik. Biz bir hedef belirledik, niyetimiz bu enkazı ortadan kaldırmaktı. Bir noktadan başlamamız gerekiyordu. Bir hedef koyduk ortaya. Bunu kamuoyuna duyurmadık, ancak hedefimizi WM Aracı yetkililerine bildirdik. Bu bizi devlerle yarışa sokacak bir hedef ve yeni bir arama motoru olduğumuz için indeks sayılarımız ciddi anlamda küçüktü. Bu aşamada bizim için kaliteli sonuçlar elde etmek önemliydi. Ancak insanları bu şekilde memnun edemezdik çünkü onları memnun eden şey daha fazla arama sonucuydu.

Yıl 2023'e gelmişken arama motoru pazarına Türkiye'de girmek ve kendi arama sonuçlarımızla diğerleriyle rekabet etmek tam anlamıyla çılgınlık gibi görünüyordu. Çünkü bunu diğer kendi arama motoru olmayan ülkelerde yapsak başarı oranımız çok daha yüksekti. Burada en büyük rekabetimiz ümidi kırılmış Türk kullanıcılara karşı diğer devlerle büyük bir savaştı ve biz tüm bu riskleri göze alarak, her ne kadar başarı oranımız az gibi gözükse de, bir çılgınlık yaparak dünyanın en büyük 3 arama motoruyla kıyasıya bir rekabete girdik. WM Aracı'nın üç büyük dünya devi arama motorunun indeks sayılarını takip ediyorduk ve arama motorumuzun indeks sayısının diğerlerini geçeceğini iddia etmiştik. Bunun için çok kısıtlı bir vaktimiz, sadece 30 günümüz vardı ve diğerlerine baktığınızda, 20 yılı devirmiş rakipler karşımızdaydı. Bu üç büyük devle ne kadar büyük bir mücadele verdiğimizi size şöyle göstereceğiz.

18 Eylül 2023'te AlfaContext'te WM Aracı indeks sayısı 1 bin
(19 Eylül 2023'te paylaşılan şu konuda sizlerde görebilirsiniz.)
18 Ekim 2023'de B arama motoru indeks sayısı 2 bin
18 Ekim 2023'de Y arama motoru indeks sayısı 3 bin
18 Ekim 2023'de G arama motoru indeks sayısı 98 bin
18 Ekim 2023'de E bizim arama motoru indeks sayısı 132 bin

Tablodaki veriler, bizim diğer üç dünya devi arama motorunun toplam indeks sayısından daha fazla içeriği indekslediğimiz verilerdir ve bu başarımızı ortaya koyar. Konunun ciddiyetinin şöyle farkına varabilirsiniz. Ben bu konuyu yazarken sadece G arama motorunun indeks sayısı bile 111 bin oldu. Yani bu rakam, geçen iki gün içinde 13 bin yeni içeriğin indekslendiğini gösteriyor ve bu yarış her zaman böyle devam edecek. Burada WM Aracı platformu örnek olarak gösterilmiştir. Sizi bu konu hakkında bilgilendirmemizin sebebi, ne kadar kararlı çalıştığımızı görmeniz içindir. Yoksa güçlü olduğumuz gibi eksik olduğumuz alanlar da var. Örneğin, yerli e-ticaret platformu Trendyol'un 103 bin indeksi bizim arama motorunda bulunurken, bahsi geçen G arama motorunda 30 milyon indeksi an itibariyle görülmektedir. Bu nedenle bizim için yarış hiç bitmeyecek. Bu amansız mücadeleye aynı kararlılıkla sonuna kadar devam edeceğiz.

Merak edilenler neydi?
5 Ağustos 2023

birsevda adlı üyeden alıntı

hayırlı olsun hakkınızda. 

Merak ettiğim konu şu aramalar yapay zeka desteklimi olacak?


Şuan ne aşamadayız?
12-18 Ekim 2023 - Yeni arama motorumuz, yapay zekamız ve diğer alt servisler hakkında gençlerle söyleşi yaptık onlara ürünlerimizi tanıttık.
20-28 Ekim 2023 - Ara test süreci, resmi test işlemleri, çekirdek işlevselliğinin test edilmesini gerçekleştiriyoruz. 29 Ekim'de aktif olarak kullanabileceksiniz.

Mesajları için teşekkür ettiğimiz kullanıcılar,
4 Ağustos 2023

ardabasar adlı üyeden alıntı

Hayırlı olsun güzel proje 

9 Eylül 2023

Psycho adlı üyeden alıntı

Hayırlısı olsun. 👍

19 Eylül 2023

cheislongtr1 adlı üyeden alıntı

Konu başlığı bir an korkuttu :D

1 Ekim 2023

weaster11 adlı üyeden alıntı

heyecanla bekliyoruz ... 

5 Ekim 2023

Dolunay adlı üyeden alıntı

Hayırlı olsun.


Biz hazırız, 29 Ekim'de görüşmek üzere!
Son kez güle güle, İyilikle ve güzel anılarla kalın.

Saygı ve sevgilerimizle,
AlfaContext Ekibi

Bu konu hoşunuza gitti ve ilginizi çektiyse, güncellemelerden haberdar olmak için konu altına abone olmak istiyorum yazarsanız eğer, sizi yeni paylaşacağımız konularda etiketleyerek daha hızlı bilgi edinmenizi sağlayabiliriz.