wmaraci reklam

Syntax Error Nedir? Syntax Error Anlamı ve Syntax Error Nasıl Düzeltilir?

Syntax Error Nedir? Syntax Error Anlamı ve Syntax Error Nasıl Düzeltilir?

Syntax Error (Sözdizimi Hatası), yazılımcı tarafından kodlama yapılırken sözdiziminde (Syntax) yapılan bir hata sonucu meydana gelen programsal hatalardır. Syntax Error hatası Compiler (Derleyici) adı verilen yazılım tarafından otomatik olarak tespit edilir ve bildirilir. Programın doğru şekilde çalışmayı sürdürebilmesi için Syntax Error’un yazılımcı tarafından düzeltilmesi gerekir.

Syntax Error Anlamı

Programlama dilleri tıpkı gerçek dünyadaki dillerde olduğu gibi kesin ve net kurallara sahiptir. Soru içeren bir cümlenin sonuna nasıl ki soru işareti getirmemiz gerekiyorsa programlama yaparken de kod satırını kuralına uygun şekilde başlatmalı ve bitirmeliyiz. Kod satırı içinde yazılması gereken bir kodu hatalı yazdığımızda veya geçersiz bir şey yaptığımızda derleyici bunu fark edecek ve bize bir şeylerin yolunda gitmediğini söylemek için Syntax Error verecektir. Yazılımda sözdizimi hatası olduğunda çalışmayı sürdüremeyeceği için Compiler bu hatayı çözene dek yazılımın çalışmasına izin vermeyecektir.

Programlama dillerini bilgisayarlar mantıksal olarak kullanamazlar. Bilgisayarlar için programların hatasız yazılması ve her şeyin yerli yerinde olması gerekir. İnsanlar olarak bizler bir dilde yapılan hataları fark edip ne demek istediğimizi anlayabiliriz. Oysa bilgisayarlar bu yetiden yoksundurlar. Yazılımcıların unuttuğu bir kelime veya bir karakter farklı anlamlarda yorumlanabileceği için yazılım çalışmayı durdurarak Syntax Error hatası mesajını ulaştırır.

Sinir bozucu bir hata olmasının dışında Syntax Error yazılımların hatasız çalışmasının sağlanması açısından faydalı bir özelliktir. Syntax Error hataları programlardaki mantıksal hata türlerinden farklıdır. Programlar çalıştırdıkları kodların kullanıcının ne işine yarayacağını bilmezler. Onlar sadece yazılan kodu çalıştırmak için görevlendirmişlerdir. Yazılan kod doğru şekilde çalışmadığında ise bunu bildirmek zorunda kalırlar çünkü programlama dilinin derleyicisine önceden kod satırlarının olması gereken mantıksal şekli yerel olarak tanımlanmıştır.

Bilgisayar düşünme yeteneğinden mahrum oldukları için yaptığımız hataların çözümü konusunda fikir yürütmezler. Yazılımcılar ise hatalı kodu incelediklerinde hangi komut, sözcük veya karakterde hata yaptıklarını fark ederek hatanın giderilmesini sağlayabilirler.

Error Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Error Nedir?

Error (Hata), bir bilgisayar içerisindeki yazılımsal veya donanımsal olarak meydana gelen bir hata nedeniyle operasyonun başarıyla tamamlanamaması sonucunda ortaya çıkan durumdur. Bilgisayarlardan yapmanızı işlediğiniz bir işlem sonucun...

Syntax Error Nasıl Düzeltilir?

Syntax Error yazılımcılar için her zaman belalı kod hatalarından biri olmayabilir. Genellikle programlama diline hakim olan bir yazılımcı için Syntax Error hatasının nedenini belirlemek ve sorunu çözüme ulaştırmak oldukça basittir. Syntax Error hatasıyla karşılaştığınızda, sistemin bildirdiği hata mesajı size hangi satırda hatanın meydana geldiğini söyleyecektir. Bir kod editörü yardımıyla hatalı olduğu belirtilen satıra giderek kodlanan satırdaki sözdizimi hatasını saptamaya çalışabilirsiniz.

Genellikle sözdizimi hataları bildirileri için ortaya çıkan hata mesajındaki satırı kontrol etmek çözüme ulaşmanın ilk adımıyken, bu çözüm yolu her zaman işe yarmayabilir. Bazen birden fazla satırda ve yakın bölümde bir satırda hata varsa Syntax Error hatasıyla kompleks biçimde karşılaşabilirsiniz. Bu durumda dosyanın büyük bir bölümünü hatta bazen tamamını dahi incelemeniz gerekebilir.

İlgili kod satırına ulaştığınızda Syntax Error hatasının çözümü için aşağıdaki etkenleri gözden geçirmeyi deneyebilirsiniz:

Yanlış veya eksik noktalama işaretleri: Noktalama işaretleri sisteme komutların nerede bittiğini veya kodların ne şekilde gruplandırılacağını belirtir. Kodlama yaparken kullanacağınız IDE yazılımları Debugging aşamasında yanlış veya eksik noktalama işaretlerini kolayca yakalayabilir. Noktalama işaretleriyle ilgili bir hata yaptığınızda çözüme ulaşmak için kullandığınız programlama dilinin temellerine hakim olmanız gerekir. Örneğin C++ dilinde kodlama yaparken sona ermesi gereken bir satırı semicolon yerine colon ile bitirirseniz Syntax Error hatasıyla karşılaşırsınız.

Yanlış yerleştirilen noktalama işaretleri: Java ve JavaScript benzeri programlama dillerinde parantez ve köşeli parantezler kodların birbirine uyumu için oldukça önemlidir. Eğer doğru noktada parantez veya köşeli parantez kullanmazsanız, yanlış yerde parantez açar veya kapatırsanız hata alabilirsiniz. IDE yazılımları yanlış yerleştirilen noktalama işaretlerine ulaşmanız konusunda size yardımcı olabilirler.

Kodun zamanının geçmiş olması: Programlama dilleri yeni standartlara göre güncellenebilirler. Tıpkı bir programda olduğu gibi programlama dilleri de güncellendiğinde yeni özellikler kazanabilir ve bazı eski özelliklerine veda edebilirler. Programlama dili güncellendiyse ve sizin kodunuzda kullandığınız bir komut artık geçerli değilse sonuç olarak Syntax Error hatası geri dönüş yapabilir.

Örneğin, Internet Explorer 10 sürümünde JavaScript komutu olan “DX Filtreleri” kaldırılmıştır. Bu komutun kullanıldığı kodlar IE 9 sürümü üzerinde sorunsuz çalışırken IE 10 üzerinde hata alınmasına neden olabilir. Dillerin yeni sürümleri çıktığında yazılımlarınızı yeni düzene adapte etmek için mutlaka dokümantasyonları okuma alışkanlığını kazanmaya çalışın.

Geçersiz komutlar: IDE’lerin debugging sistemleri geçersiz komut kullanımlarını kolayca saptalayabilirler. Örneğin kullandığınız bir satırda 22 numarası üzerinden işlem yaparken daha sonra dalgınlıkla bu rakamı 23 olarak yazarak sözdizimi hatası yapabilirsiniz. IDE’ler bu tür boşlukları sizin için doldurur ve geçersiz komut hatasına düşmenizi engellemeye çalışırlar.

Geçersiz değişken veya fonksiyon isimleri: Programlama dilleri değişkenler ve fonksiyonların arasında mekik dokurlar. Kullandığınız değişkenlerin isimleri veya değerlerinin doğru girilmesi önemlidir. Aynı şekilde fonksiyonların doğru isimlerle yazılması ve kullanılması gerekir. Değişken ve fonksiyonları meydana getirirken hata yapmamak için kolayca hatırlanabilen, büyük küçük harfe duyarlı ögeler kullanın. Örneğin PHP programlama dilinde değişkenler rakamla başlayamazlar. Rakamla başlayan bir değişken tanımlananız Syntax Error hatası almanıza neden olacaktır.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al